• Alle priser er inklusiv MVA og toll
  • 30 dagers angrerett
  • Sikker betalingmed kort eller Vipps
  • Høy kvalitet til lave priser 
  • Danish
  • Swedish
  • Norwegian
  • Finnish
  • Navigasjon
  • Søk

10 tips til klargjøring av campingvogna

Opprettet den

10 tips til klargjøring av campingvogna

Bli klar til campingferien

Kanskje har du allerede hatt campingvogna fremme i år. Hvis ikke, så er det sikkert ikke lenge før du finner den fram og gjør den klar til årets sommerturer.
I denne artikkelen gir vi deg våre beste tips til hvordan du klargjør campingvogna, men også andre gode råd før du og familien reiser rundt på camping.

 

Autocamper

1. Grundig vask av campingvogna

Det er viktig at campingvogna blir vasket grundig både ut- og innvendig, så møkka ikke setter seg fast. Det gjør det også lettere å se eventuelle skader, som kan ha kommet i løpet av vinteren, f.eks. frost som kan forårsake en sprengt vannbeholder.
Når campingvogna skal vaskes helt ned, annbefaler vi Camp Clean, da dette alkaliske rensemiddelet er meget effektivt til å fjerne alt fra svarte streker, alger, fett, salt, olje og sot. Camp Clean skader ikke vinduer, gummi og vindueslister, derfor kan du skrubbe løs.
Godt tips! Start alltid med taket først – her er der ofte mye møkk og det møkkete vannet vil renne ned på sidene av campingvogna.

2. Sjekk om det er synlige skader

Når du du har vasket campingvogna, er det tid til å sjekke grundig om det er noen skader. Det er viktig at eventuelle skader blir ordnet med en gang, ellers kan det være risiko for f.eks. fuktskader. Vinteren har ofte vært tøff mot varmtvannsbeholderen, og denne kan være frostsprengt. Ta det med ro, ofte er det ikke nødvendig å skifte hele vannvarmeren. Den billige og enkle løsningen er kun å skifte den ødelagte vannbeholderen med en ny. Prøv evnt. Truma Therme varmtvannsbeholder, som passer til de populære Truma TT2 Therme vannvarmere.

3. Ta en gasstest

Det er veldig viktig at man gjennomfører gasstesten på campingvogna eller bobilen. Sikkerhetsstyrelsen og DCU (Dansk Camping Union) annbefaler, at man gasstester vogna hvert annet år som minimum. Her bør det sjekkes for bl.a. utettheter og sprekker i gasslanger, og at installerte gassapparater virker riktig.
Du kan få gjennomført en gasstest på campingvogna på de fleste caravansentre og campingverksteder. Sørg for at campingvogna er gasstestet før dere reiser, slik at dere kan sove trygt om natta, uten frykt for gassutslipp og kulilte.    

4. Rens vannrør og drikkevannsbeholdere

Når campingvogna har stått stille et vinterhalvår, har det gitt god grobunn for bakterier og møkk i vannrør og vannbeholdere. Det er heldigvis enkelt å rense og desinifisere. 
Bruk f.eks. Biolyte Tankrens og Vannbehandling, som effektivt fjerner alle former for bakterier fra vann, f.eks. E-coli og salmonella. Biolyte kan også fjerne biofilm og rense fettede belegninger i tanker og rør, her bakteriene ofte finnes. Biolytes produkter er biologisk nedbrytbare og særlig skånsomme for naturen.

5. Impregnér forteltet

Det er ikke akkuratt behagelig å nyte morgenkaffen, mens det drypper regnvann ned i nakken. Derfor er det viktig at man husker å impregnere forteltet – eller andre telt, parasoller, markiser, etc. Dette styrker trekket til å motstå vann. Velg et impregneringsprodukt som inneholder UV-beskyttelse. Her annbefaler vi den populære UV-impregnering fra Fabsil. Den tørker luktfritt og fargeløst inn. Har du bruk for den ypperste toppklassen når det gjelder impregnering, så annbefaler vi Fabsil Gold. Denne har et silikoninnhold som er 5 ganger høyere enn den klassiske Fabsil impregnering.
Et godt tips er å påføre impregneringen med en malepensel på innersiden av stoffet. Da impregneringen trenger inn i stoffet og skaper den beskyttende effekten, er det likegyldig hvilken side du velger å påføre produktet på. Men, når du påfører det på innsiden, er det enklere å se hvor langt man er kommet og du unngår at møkk og annet flyttes rundt. Men husk at det er veldig viktig at det er god utlufting. Dampene er sunnhetsskadelige, så det er viktig at du ikke står inne i et nesten lukket telt. 

6. Sørg for at du kjenner reglene

Kjenner du reglene som gjelder i de forskjellige landene, og hvilke regler du skal være særlig oppmerksomme på? Vi annbefaler at man før avreise har undersøkt hvilke regler som gjelder når man reiser med en campingvogn. 
Noen campingplasser krever at man har et spesielt campingpass, andre ikke. Undersøk derfor i god tid, om det er nødvendig med CKE-campingpass, så slipper du for unødvendige problemer når dere endelig kommer frem til campingplassen.
En anden ting er regler og lovkrav til skiltning og andre markeringer på campingvogna. Har man planer om å reise til Italia eller Spania, er det viktig at man utstyrt med de lovpliktige advarselstrekanter, hvis man har sykler eller annet gods montert bak på campingvogna. Skiltet er i begge land hvite- og rødstripete – men de er i hver sin diagonale retning. Her kan du f.eks. kjøpe vendbare advarselsskilt, så det oppfyller både  både den italienske og spanske lov.
I noen land er der spesielle krav til sikkerhetsutstyr, som skal være med i bilen – f.eks. sikkerhetsvester. Husk også å medbringe bilens og campingvognens registreringsattest.

7. Campingvognens totale vekt - pakk lett

Det er lett å laste campingvogna tungere enn det er tillatt. Det kan derfor være en god ide å veie alt man legger inn i vogna, så vognas totalvekt ikke blir for høy, som er den maksimale vekt vogna kan veie inkl. last.
Campingmøbler er særlig beregnet til camping (en liten selvfølge), da disse møblene er fremstilt i lettvektsmateriale, og derfor reduserer vekten betydelig i forhold til vanlige møbler. Man kan få nesten alt – fra små campingbord og sammenklappbare campingstoler til oppblåsbare sofaer. Se f.eks. vårt store utvalg av campingmøbler og bliv inspirert.
Det kan ikke unngås, at man har noen store og tunge ting med. Sørg for å pakke disse i bunnen av campingvogna for mest mulig stabil kjøring.

8. Korrekt kuletrykk

Når campingvogna er pakket, er det tid til å sjekke kuletrykket på trekkroken på bilen. Som regel bør et kuletrykk ligge rundt 60-75 kg, men avhengig av bilen og campingvognstypen, kan det være krav om et lavere eller høyere kuletrykk. Dette bør fremgå av instruksjonsboken eller stå direkte på tilhengerfestet, hva kuletrykket skal være.
Husk å være oppmerksom på at et for høyt eller lavt kuletrykk kan være farlig, da manøvrering blir vanskeligere og vogntoget kan ligge urolig på veien. Vindpresset på fronten av campingvogna medfører også en reduksjon i kuletrykket. Sørg derfor for at kuletrykket alltid er korrekt. Er man i tvil om vekten, kan man med fordel bruke en kuletrykksvekt til campingvogner

9. Campingspeil – Godt utsyn er alfa og omega

Spørsmålet om campingspeil er lovpliktige er et blandet svar. Det er et krav, at du kan orientere deg i tilstrekkelig grad ned langs siden av campingvogna – hva som betraktes som tilstrekkelig, vil være et fortolkningsspørsmål mellom deg og en eventuell politibetjent.
Uansett så er det best å være på den sikre siden og ha trygghet i, at du kan orientere deg best mulig.
Det finnes et stort utvalg av campingspeil – noen er skreddersydd til den enkelte bilmodellen, andre er utformet i et universalt design, som kan tilpasses flere typer biler. Ønsker du et skreddersydd til den enkelte bilmodellen, er EMUK specialspeil det opplagte valget. Hos EMUK finner du et stort utvalg til mange forskjellige bilmodeller. Hvis du ikke finner en til akkuratt din bil, eller ønsker en litt billigere løsning, annbefaler vi EMUK universalspeil.

10. Stoppklosser/kilesett – Hold campingvognen i plant nivå

Forestill deg, at du ligger og skal sove, men sengen og resten av campingvognen tilter 20 grader til den ene siden. Ikke akkuratt ønskescenariet.
Med et par stoppklosser – eller kilesett, som det også heter – kan du enkelt sørge for at campingvogna hverken triller eller vipper til den ene siden. Uunværlig hvis du camperer på mykt gress eller i sand, hvor campingvogna vil trykke seg ned i underlaget. 
Det finnes forskjellige varianter av stoppklosser – du kan se utvalget vårt her. Samtidig kan du få hjelp til nivellering av campingvogna med et kryss-level vaterpass.
Dette var våre 10 beste råd til å bli klar til campingferien i denne omgang. Har du spørsmål eller kommentarer, så kontakt oss gjerne.
Nå er det ikke mye annet å si enn riktig god campingferie!

Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din