• Alle priser er inklusiv MVA og toll
  • 30 dagers angrerett
  • Sikker betalingmed kort eller Vipps
  • Høy kvalitet til lave priser 
  • Danish
  • Swedish
  • Norwegian
  • Finnish
  • Navigasjon
  • Søk

Gryter & panner til bål

Bålgryter brukes hovedsaklig over bål, derav navnet bålgryte. Når gryten skal over bålet kan du bruke en pinne eller noe annet du kan henge gryten på, men mest praktisk er et trebein som er et metallstativ hvor man kan plassere gryten eller pannen over bålet. Se utvalget av bålgryter nedenfor. Se også gjerne vårt øvrige utvalg av bålutstyr.

-{{100 - (product.Prices[0].PriceMinWithoutVat / product.Prices[0].FullPriceMinWithoutVat * 100) | number:0}}%
{{product.Title}} {{product.Title}}

Gryter og panner til bål

Elsker du lukten av bål? Nyter du å være ute i all slags vær? Da har du nok prøvd å lage mat over bål før. Det kan gjøres på mange måter, fra de helt enkle pølsene på grillspyd til de mer komplekse rettene hvor du bruker grillrist og spesielle gryter og panner til bål. 

Når du har en god gryte eller panne til bål, er det ingen grenser for hva du kan lage av mat. Med en bålgryte kan du lage fantastiske retter med grillet kjøtt og kokt tilbehør. Du kan også lage saus til retten eller en suppe til forrett. Er du flink nok, kan du altså lage en 3-retters på bålet. På samme måte åpner en panne for muligheten til å lage flere retter. Det er nok mange som tenker at det bare er å slenge over en biff på grillristen for å lage et godt kjøttmåltid, men det kan fort bli kjedelig og tørt. Derfor er det mange som velger å steke et godt marinert kjøttstykke i en panne når det skal lages over bålet. Godt kjøtt skal nemlig stekes slik at det ligger i sitt eget fett i pannen. En god panne til matlaging på bålet kan altså gi noen helt unike matopplevelser. Det er dessverre de færreste som har prøvd å lage et komplekst og godt måltid i naturen. Gå derfor til innkjøp av en panne eller gryte til bålet for å dele en fantastisk matopplevelse med dine turkamerater.

 

Stålutstyr

Det finnes flere forskjellige typer gryter og panner til bålet. Den grunnleggende forskjellen er hvilket materiale de er laget av og tykkelsen på dette. Panner og gryter av stål oppfører seg ganske likt som de du har hjemme. Det vil si at du kan lage mat på samme måte som hjemme med stålutstyr. Gryter og panner av stål er laget i relativt tynt materiale som gjør at de raskt tar til seg varme fra bålet. Det gjør også at de er lette å ha med på tur. Når du begynner å lage mat over bålet med stålgryter og -panner, bør du være spesielt oppmerksom på temperaturen. Det er fort gjort å brenne maten hvis du har for høy varme på bålet. Vi har et utvalg av stålutstyr til deg her på siden. Vi har bl.a. paellapanner som er litt større og høyere i kanten enn normale panner. Dersom du er glad i paella, er det ingenting å vente på! Lær deg alle de fantastiske variasjonene av paellas og imponer vennene dine på neste hagefest. Ved å tilberede maten ute i hagen får du samtidig muligheten til å snakke med gjestene dine mens du lager maten. 

 

Støpejernsutstyr

Den andre versjonen av gryter og panner til bålet er utstyr laget i støpejern. Det er den klassiske måten å lage kjøkkenutstyr til bål. Støpejern har nemlig noen gode kvaliteter i forhold til å lage mat på bålet. Sammenlignet med stålutstyr, har støpejernsutstyr betydelig mer materiale i seg. Det vil si at kanten og bunnen er tykkere, hvilket gjør at gryten eller pannen kan ha mye mer varme i seg. Du vil oppleve at det tar lenger til før støpejernsutstyret blir varmt, men på den andre siden holder det også mye lenger på varmen. Det gjør at du kan lage andre retter enn de du pleier å lage hjemme. Retter som skal stå å simre lenge er eksempelvis perfekte å tilberede over bål i en støpejernsgryte. Det gir også en annen smak når du lager mat med en støpejernsgryte enn en stålgryte. Det finnes utallige oppskrifter laget til støpejernsutstyr, og mange av de klassiske rettene ble originalt laget med dette. I vårt sortiment finner du ‘Dutch ovens’, også kalt nederlandske ovner. Det er en støpejernsgryte med lokk som har blitt brukt i mange hundre år. Det finnes mange oppskrifter som er laget spesifikt til de nederlandske ovnene. All den maten du normalt ville laget i en vanlig ovn, kan du faktisk også lage med en ‘Dutch oven’. Disse ovnene er utrolig anvendelige, da lokket kan brukes til å steke med. Bare flipp opp lokket for å få en stekepanne til bålet. En god støpejernspanne eller -gryte har også til fordel at den kan brukes inni ovnen hjemme.

Noen retter og spesielle tilberedninger krever at man skal steke maten på en panne først, for så å sette hele pannen med mat inn i ovnen. Dette kan du gjøre med støpejernsutstyr. På denne måten får du altså åpnet dørene til en helt ny måte å lage mat på når du kjøper en støpejernsgryte eller -panne. Støpejernsutstyr er elsket av matentusiaster verden over. Vi håper at også du blir fristet til å prøve en god støpejernsgryte eller -panne.

Når det kommer til støpejern, er det noen ting du bør være oppmerksom på. For det første er det en god idé å la pannen eller gryten bli varm før du putter mat i den. Det gjør at maten ikke brenner seg fast. For å vaske gryten, heller du bare varmt vann i den når den har kjølt litt ned. Dersom det ikke er nok kan du tilsette salt i vannet og koke det opp. Det løsner mange av de restene som skulle ha brent seg fast i bunnen. Prøv å unngå å bruke såpe når du vasker støpejern, eventuelt bruk så lite som mulig. For mye såpe kan nemlig ødelegge overflaten på gryten. Den sammen kan for hard skrubbing. Det er sjeldent nødvendig å skrubbe for hardt, i tillegg til at det ødelegger non-stick overflaten. Skulle du være så uheldig å bryte grytens overflate? Da er det godt at støpejern kan vedlikeholdes. Du kan faktisk selv lage en ny non-stick overflate ved hjelp av litt matolje. Les mer om detaljene for dette online. En annen ting du skal være oppmerksom på er at støpejernsutstyr er veldig tungt. En annen ting er at de ikke har isolerende håndtak, så håndtakene på støpejernsgryter og -panner blir veldig varme. Vi anbefaler derfor at du bruker grytekluter hvis du bruker utstyret i hjemmet. I naturen kan det være fint å ha et par gode bålhansker. Med dem kan du håndtere varme gryter uten å ødelegge turen med forbrente fingre.

Det finnes flere måter man kan lage mat over bålet på. Noe utstyr tåler at det plasseres direkte på bålet, men det er vanskelig å røre rundt i maten når det står inne i flammene. Ellers finnes det to mer utbredte metoder for å lage mat over bålet. For det første kan du bruke en grillrist. De kan være utrolig gode til å sette en panne på inn i varmen. Den andre måten er et bålstativ. Med et bålstativ trenger du bare å henge gryten på stativet. Det gjør at du har god kontroll på hvor mye varme gryten din får. Du finner både bålstativ og bålhansker her på siden.

Kunne du tenke deg å lage mat utendørs, men ønsker et litt enklere alternativ enn en 3-rettes meny på bål? Da bør du se vårt utvalg av gassbrennere. Her får du et smart lite system som gir deg muligheten til å lage enkle retter. Se også gjerne vårt utvalg av friluftservise og -bestikk. Her har du gode produkter som gjør det enkelt å spise maten sin utendørs. Har du spørsmål til våre produkter? Ring oss gjerne eller send oss en mail, så hjelper vi deg så godt vi kan.