• Alle priser er inklusiv MVA og toll
  • 30 dagers angrerett
  • Sikker betalingmed kort eller Vipps
  • Høy kvalitet til lave priser 
  • Danish
  • Swedish
  • Norwegian
  • Finnish
  • Navigasjon
  • Søk

Soveposer – Den komplette guide

Opprettet den

Soveposer – Den komplette guide

Hvis du trenger en ny sovepose, har du sikkert lagt merke til at det er utallige varianter og merker å velge mellom. Samtidig er det mange merkater, anvisninger og anbefalinger, så det kan virke helt overveldene når man prøver å tolke betydning deres.

Det kan være forvirrende, for hvordan vet du hvilken sovepose du skal velge?

For å gjøre det enkelt å velge riktig sovepose, har vi laget denne komplette guiden. Vårt mål er å gi deg så gode beskrivelser om soveposens spesifikasjoner, at du enkelt velger den helt riktige soveposen til deg og dine behov.

 

Soveposer - Den komplette guide til soveposer

Størrelsen på soveposen

De fleste soveposer er unisex. Det betyr at de passer til både menn og kvinner. Noen soveposer er spesifikt fremstilt til enten menn eller kvinner.
 
Soveposer til kvinner er utformet slik at de er litt bredere ved hoftene. Soveposer til menn har en ”rettere” fasong i utformingen.
 
En sovepose skal være ganske tettsittende, men samtidig komfortabel nok å sove i. Den varmende effekt ligger i den stillestående luften mellom kroppen og soveposen – det skal være litt luft, men jo mindre det er, jo bedre varmer soveposen. Er det for mye luft, vil luften ikke lengere være stillestående, og den vil suse rundt i og ut av soveposen, som også resulterer i, at den ikke holder på varmen, og du kommer til å fryse.

 

Lengden på soveposen er, av de samme grunnene, viktig for soveposens varmende egenskaper. Du bør velge en lengde, som passer til høyden din og ikke en sovepose, som er litt for lang eller kort. Er soveposen for kort, dekker den ikke hele kroppen, og er den for lang, vil det være for mye luft i fotenden og du blir kald på føttene. Følg derfor produsentenes anvisninger, for best mulige fit.

 

Har du en sovepose, som er litt for lang, kan du med fordel fylle fotenden med f.eks. klær, som vil isolere for kulda og det blir et mindre hulrom til luft.

Soveposeformer

Det finnes forskjellige former på soveposer. En av de mest populære fasongene er den mumieformede soveposen. Denne formen er absolutt den beste når det gjelder varmeegenskaper, da den er suverent best til å holde på varmen. Den er tettsittende hele veien ned, og slutter også tett rundt benene. Ulempen er, at man på grunn av den tette passformen, ikke har mye plass til bevegelse, og kan derfor virke litt ubehagelig. Er den for liten, kan den begrensede bevegelsesfriheten medføre raskere nedkjøling av kroppen.
 
Motsatt er den firkantede soveposeformen, som i høyere grad har fokus på komfort. Denne likner mere en dyne, og det er bedre plass til å snu seg og bøye armer og ben.
 
Den firkantede soveposen former seg ikke om kroppen på samme måte som mumie-fasongen, og holder heller ikke like godt på varmen. Hvis man f.eks. skal overnatte ute i frostvær, vil langt de fleste velge mumieformen. Er man på sommercamping med nattetemperaturer over +5°C, så finner man ofte den beste komfort i en mere firkantet sovepose.

Sovepose med dun eller syntetiske fibre?

Soveposer med dunfyll er ofte dyrere end soveposer med syntetisk fyll. Dunfyll gir også en bedre sovekomfort, da naturfyllet er mye bedre til å regulere temperaturen og skaper et behagelig sovemiljø. I tillegg er soveposer med dunfyll lettere og kan pakkes mere kompakt sammen. 

 

Syntetisk fyll har derimot noen andre fordeler, samt ulemper. Syntetisk fyll tåler bedre høy fuktighet, og klumper seg ikke sammen. I tillegg tørker den raskere. Soveposer med syntetisk fyll har en mindre kompresjonsevne, som både er en fordel og ulempe. Det er en fordel når fyllet ikke flytter seg rundt i soveposen, slik at du alltid har den samme mengde fyll likt fordelt. Det betyr også, at den tar mere plass når den er pakket sammen og veier som regel mere enn dunfyll.

Temperaturområder

Temperaturgrensene er ofte en av de viktige parametrene når det skal velges sovepose. I den forbindelse skal man være oppmerksom på, at vi alle er forskjellige og ikke sover på samme måte. Noen fryser lett i løpet av natten, mens andre får det varmt og svetter.
 
Det er mange andre faktorer, som også gjør seg gjeldene, og som kan ha stor innvirkning på temperaturen i soveposen. Det kan f.eks. være ting som et godt isolerende underlag, hvor mye klær man har på seg, om man bruker en lakenpose – men også, hvor mye man har spist og drukket i løpet av dagen. Alt dette kan påvirke, hvor godt man holder varmen i en sovepose.

 

EN13537 - Soveposer - Temperaturskala
Eksempel på illustrasjon av temperaturgrenser ifølge den europeiske standard EN13537. Kilde: Sea to Summit

Europeisk standard – EN13537

Det er i EU bestemt en europeisk standard (EN13537), som angir tre temperaturnivåer, som gjør det lettere å velge den riktige soveposen. 
 

  • Comfort: Definerer at hvis du er kvinne, eller anser dig selv for at være kuldskær, skal du bruke denne grense for, hva som er den kaldeste temperatur du ønsker å sove i. Ved denne htemperaturen bør du sove komfortabelt uten å våkne pga. kulde.
  • Lower Limit: Hvis du anser dig selv for å holde godt på varmen, skal du bruke denne grense for, hva som er den kaldeste temperatur du ønsker å sove i.
  • Extreme: Nivået mellom Lower Limit og Extreme er, hvor det kan være en risiko for at pådra seg frostskader. Denne grense bør utelukkende brukes i nødsituasjoner og anbefales ikke ved normalt bruk.

Slik gjør du soveposen din varmere

Fortsatt finnes det desverre ikke en sovepose, som passer til alle sesonger. Noen velger å kjøpe 2 soveposer, slik at man har noe som passer til alle sesonger. Men hvis man ikke er den store outdoor-typen hele året, og kun trenger at vår-/sommersoveposen også kan brukes i de kaldere måneder, så finnes det noen tips og tricks til å varmeforbedre soveposen.
 
Lakenposer
Som tidligere nevnt er det den stillestående lufta i soveposen, som isolerer og holder på varmen. Med en lakenpose skaper du et ekstra lag, som den stillestående lufta kan oppholde seg. Avhengig av hvilken lakenpose du bruker, kan du øke varmen betydelig i soveposen. Faktisk kan du med noen lakenposer i spesialfremstilt fleece øke temperaturen med helt opptil 15°C ekstra.
 
Klær
For å holde varmen best i en sovepose, er det viktig at man ikke har for mye klær på seg. Det er best å sove i ullundertøy, som også har en isolerende effekt. Hvis det er ekstra kaldt, er det lurt å sove med lue, votter og gode sokker. Mye av varmen forsvinner fra hode, hender og føtter, derfor er det ekstra effektivt å ha holde disse stedene varme med riktige klær. Hvis du har ekstra klær, og soveposen er litt for lang, kan du med fordel fylle fotenden med klærne, da isolerer du føttene mot kulda.
 
Liggeunderlag
Mye av kulda kan komme fra underlaget, og derfor er det en god idé å sikre seg, at man har et bra liggeunderlag. Når man ligger i soveposen, presser man fyllet på undersiden, og noe av isoleringsevnen forsvinner. Et godt liggeunderlag erstatter den tabte isoleringen, og sørger for at du ligger både komfortabelt og lunt.
 
R-verdi
Noen liggeunderlag er angitt med en R-verdi. R-verdien er en guide til, hvor godt liggeunderlaget isolerer mot kulde fra jorda. Jo høyere verdi, jo bedre isolerer det. En R-verdi på ca. 2 er perfekt til sommerhalvåret. Hvis det oppstår frostgrader i løpet av natten, vil en R-verdi på 3 eller 4 foretrekkes. Skal liggeunderlaget brukes om vinteren, når det kan være hard frost, bør man velge et underlag med en R-verdi på 5 eller over.
 
Pakk ut soveposen
Det er en god idé pakke ut soveposen i god tid, før man skal sove. Fyllet i soveposen – uansett om det er dun eller syntetiske fibre – isolerer best når det er helt utvidet. Re derfor gjerne opp så tidlig som mulig, så soveposen er klar til natten.

Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din